0528 - 264007
info@schelhaas.com

De investering in een makelaar: méér dan een transactie

Als ervaren makelaars begrijpen we dat de beslissing om met een makelaar in zee te gaan niet alleen gaat om het afhandelen van een transactie. Het is een investering in gemoedsrust, expertise en een gestroomlijnd proces. Vanaf het eerste verkennende gesprek tot de feestelijke sleuteloverdracht staat de makelaar je bij. Die feestelijke sleuteloverdracht gaat doorgaans ook gepaard met een courtagenota welke wordt verrekend bij de notaris. Vaak wordt dit als een kostenpost gezien -feitelijk is dat ook zo- en toch stellen wij dat het een investering is en geen kostenpost.

Het gehele verkooptraject van je woning is een flink traject die is samengevat in een zestal stappen. Dit stappenplan begint met stap 1 waarin de makelaar samen met de verkoper de vraagprijs bepaalt en hoe de woning in de markt gezet gaat worden. Dit is doorgaans het vrijblijvende gedeelte van de verkoop. Deze stap kan namelijk op twee manieren afgerond worden: óf met een opdracht voor de makelaar, óf met een vriendelijk bedankje zonder opdracht. Dat laatste hopen we natuurlijk niet, maar de keuze voor de makelaar ligt nou eenmaal bij de verkoper. Wanneer de keuze is gemaakt voor de makelaar volgen de volgende stappen zoals we hebben beschreven op onze website. In dit stuk beperken we ons tot de eerste stap waarin naast de vraagprijs en strategie ook de kosten worden besproken. Daar gaan we nu nader op in.

Een huis verkopen of kopen kan een complex proces zijn. Zeker als je een woning in het buitengebied (ver)koopt of wanneer het een monument betreft. Hoe groter het object, hoe meer tijd het kost om te bezichtigen. Meer tijd kost meer geld en dus is een kostenraming al snel gemaakt. Maar is het echt zo makkelijk? Nee, eigenlijk niet. Tijd is uiteraard een belangrijk aspect van de verkoop, maar er komt nog veel meer bij kijken.

Het verkennende deel van de verkoop bestaat uit het kennismakingsgesprek en, als het goed is en de makelaar neemt de tijd voor je, een vervolggesprek om het advies in toe te lichten. Dit traject is doorgaans vrijblijvend en kost je dus uitsluitend een kopje koffie. Dit wordt meestal niet vermeld in de standaard makelaarstarieven, maar meer hoeft het advies eigenlijk niet te kosten. Het kost de makelaar overigens wel degelijk tijd om één en ander uit te zoeken en uit te werken. Risico van het vak om de opdracht binnen te halen, zeggen we in de makelaarswereld, maar denk er dus niet te licht over. Het is met deze fluctuerende markt niet een kwestie van natte vinger werk. Dat verdien je als klant niet, maar dat verdient het object ook niet. Let er wel op dat het altijd gaat om een advies. Er is geen sprake van een waarde of een taxatie. Je krijgt puur een advies omtrent de vraagprijs en de verkoopbaarheid van de woning.

De hamvraag blijft toch vaak: Wat kost een makelaar? Nodig drie verschillende makelaars uit en je krijgt waarschijnlijk drie verschillende adviezen met daarbij drie verschillende tarieven. Die tarieven zijn voor menig opdrachtgever een belangrijk aspect. We moeten dan ook met enige regelmaat verklaren wat wij er allemaal voor doen en uitleggen waarom de ene makelaar duurder is dan de ander. Je kunt het wat dat betreft vergelijken met menig ander product. Waarom kies je voor een tv van merk A in plaats van een tv van merk B terwijl je op beide tv’s het journaal kunt kijken?

Laten we een voorbeeld geven aan de hand van auto’s. Waarom kiest de één voor een Porsche terwijl de ander liever een Fiat of een Volvo heeft. Ze brengen je allemaal van A naar B en toch besluit je meer geld uit te geven aan die Porsche of een Audi of Volvo terwijl de ander juist kiest voor een Dacia of Fiat en daarmee veel goedkoper uit is. Nou zijn auto’s ook voor menig rijders een imago dingetje, maar er speelt meer. Veiligheid, betrouwbaarheid, sportief, bijtelling of verbruik zijn allemaal aspecten die uiteindelijk je uitgave bepalen. Uiteraard heeft de één ook meer te besteden dan de ander en zo kies jij uiteindelijk voor de auto die je wilt.

Het gaat bij een makelaar niet om verbruik, bijtelling of sportiviteit, maar betrouwbaarheid, kennis en ervaring of het hebben van een klik. Enkele van deze aspecten zijn in waarde uit te drukken, maar een aantal ook niet. Het hebben van een klik kan voor een verkoper heel belangrijk zijn, maar wat is dat waard? Het draait uiteindelijk om een succesvolle verkoop of aankoop waar jij je prettig bij voelt. Waarbij je een goede koop hebt gesloten met persoonlijke aandacht, gedegen advies en uiteindelijk een veilige koop. Hoe meer aandacht de makelaar hier aan besteedt, hoe beter jij je voelt om keuzes te maken. Tijd kost geld en dus komen we uiteindelijk toch weer uit bij de ene vraag: wat kost een makelaar?

Er zijn twee soorten tarieven: je kunt een vast bedrag betalen of een percentage van de transactieprijs. Een vast bedrag is hiervan de makkelijkste optie. De makelaar noemt het bedrag, je onderhandelt eventueel nog over deze prijs en je weet waar je aan toe bent, ongeacht de transactieprijs. Wanneer de makelaar werkt met een percentage wordt deze berekend over de gerealiseerde koopprijs. In dit geval geldt dus, hoe hoger de transactieprijs, hoe hoger de courtage. Je betaalt dan dus meer, maar hier staat tegenover dat je ook een hogere transactieprijs hebt gekregen. Voor welk tarief zal de makelaar doorgaans “harder lopen”?.

Je kunt als opdrachtgever ook afspreken dat de makelaar een bonus krijgt wanneer er extra goed wordt onderhandeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een percentage te nemen van het verschil tussen vraagprijs en transactieprijs. De aankoopmakelaar krijgt meer betaald als hij de woning goedkoper heeft kunnen aankopen terwijl de verkoopmakelaar meer krijgt als hij de woning boven de vraagprijs verkoopt. In beide gevallen geldt dus, hoe beter de deal voor de opdrachtgever, hoe beter de deal voor de makelaar. Een win-win situatie dus.

De kosten die je uiteindelijk aan de makelaar betaald noemen we courtage. Dit hoef je doorgaans niet zelf te betalen, maar wordt bij de notaris verrekend met de verkoopopbrengst. Dat is wel zo handig voor beide partijen. Deze kosten zijn niet aftrekbaar. Overigens zijn er wel makelaarskosten aftrekbaar, maar dit betreffen puur en alleen de kosten die je maakt voor de makelaar/taxateur die het taxatierapport heeft opgesteld. Dit rapport wordt gebruikt voor de financiering en alle kosten die gemaakt worden voor de financiering van je woning zijn aftrekbaar.

Naast de courtage werken de meeste makelaars met opstartkosten en/of intrekkingskosten. De opstartkosten worden rechtstreeks aan de opdrachtgever in rekening gebracht bij aanvang van de opdracht. Dit omvat vaak de kosten voor de fotograaf, de inmeter voor de plattegronden en de presentatiekosten zoals brochures, fundaplaatsing enz. Daarnaast kan een makelaar intrekkingskosten rekenen in geval de klant de opdracht terugtrekt nadat de verkoop is gestart. Dit is dan vaak een tegemoetkoming in de kosten die de makelaar heeft gemaakt of de tijd die aan de verkoop is besteed. Overigens zijn er ook legio makelaars die werken op ‘no cure, no pay’ basis. Voor beide varianten valt in ieder geval wat te zeggen.

Wanneer je uiteindelijk overtuigd bent van je makelaarskeuze formuleer je samen de opdracht tot dienstverlening. In dit document staat onder andere vermeld wat de opdrachtgever mag verwachten en welke tariefafspraken zijn geformuleerd. Lees dit dus aandachtig door en laat de makelaar ze toelichten. Zo weet je altijd of er sprake is van inclusief of exclusief de btw en of de makelaar werkt op basis van no cure no pay.

Bij ons draait het niet alleen om het sluiten van een deal. Het gaat om een uitgebreide ervaring die verder gaat dan de standaard verwachtingen. Daarom spreken wij ook niet van kosten, maar van een investering. Met meer dan 50 jaar ervaring zetten onze makelaars zich in voor een grondige marktanalyse, strategische marketing en vakkundige onderhandelingen. Met ons aan je zijde krijg je niet alleen een succesvolle transactie, maar ook een juridisch sterke koopovereenkomst en een partnerschap dat gericht is op jouw tevredenheid en succes op de lange termijn.

Wij begrijpen dat de verkoop of aankoop van een woning meer is dan een zakelijke transactie. Het is een emotionele reis vol verwachtingen. Wij zijn er niet alleen voor die zakelijke transactie, al vormt deze wel een belangrijk deel van ons werk. Wij zijn er om je te begeleiden in de ups en downs van deze reis. Jouw tevredenheid is onze prioriteit en we streven naar persoonlijk contact met een zorgvuldige aanpak. Wij noemen ons niet voor niets: uw betrokken makelaar.

Wilt u meer weten over advies en begeleiding bij verkoop, aankoop of een taxatie van agrarisch onroerend goed en/of landelijk wonen? Neem contact met ons op, wij bespreken graag de mogelijkheden. Het kost je slechts een uurtje tijd en een kop koffie.