0528 - 264007
info@schelhaas.com

Vertrouwen van kopers en verkopers neemt af

Je kunt op dit moment geen krant open slaan, nieuwsuitzending aanzetten of een website lezen of er wordt gesproken over de oververhitte woningmarkt en het woningtekort. Huurders krijgen lastig een nieuwe woning, studenten vinden geen betaalbare kamers en kopers vissen continu achter het net. ,,Is het einde niet eens in zicht?” is een veel gestelde vraag op dit moment. Het antwoord is, helaas, nee.

De afgelopen jaren hebben we de woningprijzen flink zien stijgen. Mooi voor de overwaarde en geweldig voor de verkoper die daardoor meer budget krijgt voor de nieuwe woning, maar des te moeilijker is het kopen van een huis voor een starter. Immers, die starter heeft geen overwaarde. Daar komt bij dat de Nederlandse starters niet beschikken over een flinke spaarrekening, zoals bijvoorbeeld de Duitse starters (die vaak ook ouder zijn als de Nederlandse), en dus geen grote som aan eigen middelen kunnen inbrengen. Als die financiële ruimte er niet is, hoe kan je dan een woning kopen in een tijd waar overbieden eerder de norm is dan de uitzondering.

Volgens de laatste cijfers van funda blijft het aantal reacties op een te koop staande woning onveranderd hoog. Met andere woorden, er worden nog steeds massaal aanvragen voor bezichtigingen gedaan. Het gevolg is een volle agenda bij de makelaar, een aantal dagen met bezichtigingen en uiteindelijk een inschrijving waarbij de verkoper op basis van gunning de woning verkoopt. Vaak is dat de hoogste bieder, maar ook ontbindende voorwaarden, aanvaardingstermijn of de persoonlijke noot kan doorslaggevend zijn. Gelukkig speelt dat laatste ook steeds vaker een rol.

Volle agenda’s en net zulke volle wachtlijsten zorgen er op dit moment wel voor dat kopers veelal van een koude kermis terug komen. De woning kan immers maar aan één partij gegund worden. Wij komen mensen tegen als ze al drie jaar zoeken of inmiddels al een dikke 30 woningen hebben bekeken en steeds zonder succes. Ten opzichte van een jaar eerder, is het vertrouwen wat kopers hebben in de woningmarkt gedaald met ruim 25%. Het vertrouwen van verkopers is echter nog altijd hoog en nog steeds stijgende. Leuk voor de verkopers, maar het zijn de kopers die op dit moment bepalen of er nieuw aanbod op de markt komt of niet. Een succesvolle koop betekent doorgaans dat de kersverse kopers zelf verkoper gaan worden. De angst om zelf de woning verkocht te hebben zonder een nieuwe woning gekocht te hebben is al geruime tijd zichtbaar. Tussenoplossingen zijn mogelijk, maar eveneens prijzig.

Een vraag die wij bijna dagelijks krijgen is: hoe lang gaat dit nog door? Het antwoord is vrij eenvoudig, maar niet gewenst; we weten het niet. Zo lang het woningtekort niet wordt opgelost (en dat is echt een probleem die nog vele jaren gaat spelen) en zolang starters niet kunnen kopen zal de doorstroming op de woningmarkt niet echt op gang komen. Daar komt bij dat de huidige lage rentes er voor zorgen dat kopen wel betaalbaar is voor de groep mensen met een leuke overwaarde. Je hebt die overwaarde namelijk nodig om boven de vraagprijs te kunnen kopen. Tegelijkertijd is het een zeer grote uitdaging om het “winnende bod” uit te brengen. De onzekerheid die hierdoor onder de kopers heerst zorgt er voor dat steeds vaker mensen zich maar even terugtrekken van de woningmarkt. Het aantal mensen met concrete koopplannen is met 11% gedaald.

,,Om moedeloos van te worden” is een opmerking die woningzoekers veel uiten. Begrijpelijk, maar wel de huidige tijd waarin wij leven. Een zoekopdracht via ons kantoor kan er in ieder geval al wel voor zorgen dat je als potentiële koper een plekje krijgt in de agenda voor een bezichtiging. Dat is veelal winst voor een koper. Bel je een dag later, ben je eigenlijk al te laat. Door het NVM-uitwisselingssysteem kennen wij het aanbod doorgaans een dag eerder. En weten wij het, dan weten onze aankoopklanten het ook. Met onze kennis, ervaring en collegiale gunning kunnen wij gelukkig ook geregeld zorgen voor een succesvolle aankoop. De combinatie zoeken, aankopen en verkopen werkt goed voor steeds meer klanten en dat doet ons goed. Met ‘Schelhaas Verkoopklaar’ zorgen wij voor een gedegen zoekopdracht, deskundige aankoopbegeleiding en een zorgeloze verkoop. Alles naadloos op elkaar aangesloten. Dat is onze betrokkenheid als makelaar en daarom roepen wij dat al bijna 50 jaar.