In dit artikel
Recente berichten
Met deze tips kun je vertrouwd landelijk gaan wonen
Wanneer je aan landelijk wonen denkt zal je waarschijnlijk gelijk denken aan het wonen in een landelijke en rustige omgeving met vrij uitzicht, in een woning of een (woon)boerderij met wellicht een paar kippen die de hele dag heerlijk op het erf kunnen rondscharrelen.
Wellicht is dit een te romantisch beeld, maar wij geven je graag een inkijk in het landelijk leven om zo een helder en completer beeld te geven van wat je nu eigenlijk kunt verwachten.
Landelijk wonen: een populaire en logische trend
Het platteland en de stad vormden al voor het begin van de jaartelling een groot verschil. En ondanks alle vooruitgang, is dat eigenlijk tot op de dag van vandaag niet veranderd. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet iets negatiefs te zijn. Veel mensen uit de stad dromen er namelijk van om landelijk te kunnen wonen.
De vraag naar het landelijke wonen is sinds 2017 flink toegenomen en de coronapandemie van 2020 heeft door de vraagstukken: “heeft deze woning glasvezel, ik zoek een extra slaapkamer voor een thuiswerkplek of ik zoek een tuin waar de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen”, bijgedragen aan de snelle doorontwikkeling van deze trend.
Wat is landelijk wonen voor jou?
Landelijk wonen kan geweldig zijn en is voor iedereen anders. Je kunt landelijk wonen in zowel een hoekwoning, 2 onder 1 kap woning of vrijstaande woning in het buitengebied of op het platteland, maar ook aan de rand van een dorp of middenin een ruim opgezette dorpskern van een plattelandsgemeente.
Er zijn wel factoren om rekening mee te houden als je op het platteland wil gaan wonen. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele verbouwing, het bestemmingsplan en de directe omgeving en voorzieningen.
Is landelijk wonen iets voor jou?
Voordat je overgaat tot actie, is het handig om uw woonwensen nog eens goed op een rijtje te zetten, om te kijken of landelijk wonen wel bij je past?
Een paar vragen die wellicht hierbij kunnen helpen:
- Toegang tot voorzieningen: landelijk wonen betekent vaak dat je wat verder van winkels, scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen kunt wonen. Overweeg hoe dit je dagelijks leven en eventuele woon- werkverkeer zal beïnvloeden.
- Onderhoud: landelijk wonen kan meer onderhoud vergen, zoals tuinonderhoud, sneeuwruimen en reparaties. Zorg dat je tijd, vaardigheden en middelen hebt om dit te beheren of kunt uitbesteden.
- Internet en connectiviteit: controleer de beschikbaarheid van internet en mobiele netwerken. Is er glasvezel aanwezig? Is het voldoende voor het thuiswerken? In het landelijk gebied kan de verbinding soms beperkter of trager zijn.
- Gemeenschapsleven: onderzoek de lokale gemeenschap. Wat zijn de gebruiken, activiteiten en faciliteiten? Hoe is de interactie met buren en de lokale bevolking?
- Financiën: overweeg de kosten van het leven op het platteland, inclusief belastingen, onderhoud en energiekosten. Zorg dat je budget realistisch is voor de levensstijl die je wenst.
Kosten van verbouwing van een boerderij
Het is goed om bij de aankoop van een landelijke woning te kijken, welke kosten er nog extra gemaakt moeten worden voor een verbouwing. Regelmatig zijn de woningen op bouwkundig gebied wat minder up to date, omdat er langere tijd geen verbouwingen/verbeteringen aan de woning zijn gedaan. Het is goed om daar dus scherp op te zijn, met enige regelmaat verkijken mensen verkijken zich hierop. Naast verbouwen komt ook zeker verduurzamen om de hoek kijken, denk hierbij aan isoleren, het aanleggen van een warmtepomp of zonnepanelen.
Als je gaat verbouwen, houd dan ook zeker rekening met het bestemmingsplan. Als je wilt afwijken van het bestemmingsplan, zal er een aanvraag ingediend moeten worden bij de gemeente. Uiteraard kunnen er ook verbouwingen gedaan worden, binnen het bestaande bestemmingsplan. Informeer dus vooraf naar de lokale regelgeving en eventuele beperkingen, zoals de bouwvoorschriften.
Het bestemmingsplan
Als je een huis op het platteland gaat kopen, moet je goed weten wat het bestemmingsplan is. In sommige boerderijen mag er als ‘gewone’ burger niet gewoond worden, omdat de boerderij, bijgebouwen en de grond een agrarische bestemming hebben. Kort samengevat betekent dit dat de (woon)boerderij speciaal voor het agrarisch bedrijf is en je dus wel bij je bedrijf mag wonen.
In sommige gevallen is het mogelijk om het bestemmingsplan aan te passen naar een woonbestemming. Eén van deze mogelijkheden is het gebruik maken van de Ruimte voor Ruimte regeling. Deze regeling houdt in dat er in ruil voor het afbreken en opruimen van vrijkomende agrarische gebouwen, mogelijkheden kunnen ontstaan voor het bouwen van een nieuwe woonhuis op dezelfde plaats, of op een andere plaats binnen de gemeente, aansluitend aan een kern of in een lintbebouwing.
Omgevingsfactoren bij landelijk wonen
Een andere zeer belangrijke factor, eentje die misschien minder een rol speelt als je een huis in de stad koopt, zijn de omgevingsfactoren.
Houd er rekening mee dat in het buitengebied, of aan de rand van een dorp, een (hobby)boer zijn vak kan uitoefenen. Slootonderhoud, spuiten, beregenen, zaaien en oogsten zijn normale agrarische werkzaamheden die hier bij horen. We noemen dat ‘normaal agrarisch gebruik’. Iets wat in het buitengebied overal voor kan komen.
Belangrijk is ook dat je niet in de milieu zone zit van een agrarisch bedrijf in de omgeving. Dan moet je immers aan allerlei milieueisen voldoen terwijl je daar eigenlijk zelf niets mee te maken hebt. Dan kun je wel beloven dat je geen bezwaar zult maken, maar dat is tegenwoordig niet voldoende.
Omgevingscheck
Als je kinderen hebt of in de toekomst graag zal willen, is het goed om na te denken over een basisschool waar ze heen moeten. Dat is natuurlijk nog wel eens iets verder fietsen dan in het geval van de stad waar op elke straathoek bijna een basisschool zit. Of een middelbare school; soms is het een prima tochtje van een kilometer of tien, maar soms is het ook wel eens te gek.
Ook is het prettig om wat winkels voor de dagelijkse voorzieningen in de buurt te hebben. Of bij ziekte, een huisarts of apotheek in de nabije omgeving. Ook als er sporten worden beoefend is het een idee om te onderzoeken of dit kan in de omgeving.
Samenvattend
Als je goed hebt gekeken naar de financiële haalbaarheid, het bestemmingsplan, een eventuele verbouwing en de omgeving, dan ben je al een heel eind op weg om succesvol een woning op het platteland te kopen.
Gelukkig verloopt het aankoopproces verder hetzelfde als bij een ‘normale’ woning, dus hier hoef je je niet druk om te maken. Ook bij het kopen van een landelijke woning kunt je bezichtigen zoals je gewend bent, onderhandelen over de prijs en een aankoopmakelaar inschakelen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Bekijk hier ons huidige aanbod van landelijk wonen. Staat je droomwoning hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op om je woonwensen te bespreken, zodat we daarna gezamenlijk verder kunnen zoeken.