0528 - 264007
info@schelhaas.com

Landelijk Wonen in opkomst

herfst_landelijk_wonen_ruimte_vrijuitzicht

Het is een prachtige tijd om te verkennen wat wonen in een landelijke omgeving te bieden heeft. Tijdens de afgelopen Open Huizen Dag hebben huizenzoekers uit alle hoeken van het land de kans gegrepen om de charme van onze mooie provincie te ontdekken. Gelukkig waren er ook volop mensen aanwezig die reeds in Drenthe wonen en opzoek gingen naar een nieuwe plek binnen onze provincie.

Open Huizen Dag terugblik

Ieder half jaar organiseert de NVM de landelijke Open Huizen Dag. Laagdrempelig is het sleutelwoord van dit evenement. Huiseigenaren openen de deuren om zelf potentiële kopers een rondleiding te geven in hun eigen huis. Op 30 September, een zonovergoten zaterdag trokken duizenden geïnteresseerden eropuit om te ontdekken wat de woningmarkt te bieden had.

Goede cijfers

De cijfers spreken boekdelen. Gemiddeld werden er tijdens de Open Huizen Dag meer dan 800 woningen in Drenthe opengesteld voor het publiek. Landelijk waren dit er meer dan 9.000. Het enthousiasme was voelbaar en maar liefst 85% van de beschikbare woningen kregen bezoekers over de vloer. Dit is een indrukwekkende statistiek die aantoont hoeveel belangstelling er is voor het wonen in deze landelijke provincie.

Maar laten we nog een stapje verder gaan. Conversie is tenslotte waar het om draait in de vastgoedwereld. Maar liefst 60% van de kijkers tijdens de Open Huizen Dag resulteerde in een tweede bezichtiging. Dat is een opmerkelijk hoog percentage, wat aangeeft dat mensen echt verknocht raakten aan de woning waar zij hun voet over de drempel zetten.

Waarom Drenthe

Wat maakt Drenthe zo aantrekkelijk voor liefhebbers van Landelijk wonen? Het antwoord is duidelijk. De provincie biedt niet alleen prachtige natuur, rustige omgevingen, maar ook een gevoel van gemeenschap en authenticiteit dat moeilijk te evenaren is. Het is een plek waar traditie en moderniteit hand in hand gaan en waar de horizon altijd vergezichten beloofd, afgewisseld met prachtige bossen en de mooiste heidevelden.

Levendige dorpen als Dwingeloo of Westerbork of schilderachtige dorpen zoals Sleen of Ruinen wisselen het landschap af met gezellige steden als Meppel en Assen. Alles op geschikte afstand van openbaar vervoer zoals treinverbindingen met Groningen en de randstad en uitvalswegen zoals de A28 en A37 maken dat woon-werkverkeer goed op orde is.

De woningmarkt in Drenthe

De huidige woningmarkt van de provincie Drenthe bloeit. Al zijn de verschillen nog wel zichtbaar. Heb je een moderne woning met een groen energielabel dan heb je een gewilde woning en waarschijnlijk een vlotte verkoop. Blijft het energielabel achter en moet er geklust worden aan de woning, dan zie je al snel dat de verkoop wat langer duurt. Het gaat een potentiële koper hierbij niet alleen om het energieverbruik, maar ook om de investeringskosten. Denk hierbij aan kosten voor isolatie, verwarming, maar ook nieuw sanitair is toch vaak een gewilde keuze als het gaat om verduurzamen en moderniseren. Tel daar de huidige rentes bij op en de conclusie om een energiezuinige woning te kopen is al snel gemaakt.

Onderhandelen of overbieden

De vraag die wij op moment vaak krijgen is: ,,moeten we nog overbieden, en zo ja, hoeveel?”. Bovenstaande punten vormen een belangrijk aspect van de keuze te overbieden of niet. Wanneer een woning “af” is en over een goed energielabel beschikt is de bereidheid om te overbieden vrij groot en dus nog steeds vrij normaal. Wanneer dat niet het geval is wordt er doorgaans weer traditioneel onderhandeld. Dat maakt dat de verschillen tussen te koop staande woningen groot en steeds groter worden. Dat is voor een verkoper soms lastig te begrijpen. Vraag gerust aan je makelaar wat een goede strategie is en waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel moet ik overbieden?

Overbieden blijft een loterij. Want hoeveel moet je nou bieden om een woning te bemachtigen. Dat verschilt per object, maar ook zeker per koper. Soms zijn er uitschieters en daar kan je niets aan doen. Een makelaar kan je altijd adviseren en begeleiding in de aankoop. Dit geeft je geen garantie op een succesvolle koop, maar wel een gedegen advies om te voorkomen dat je teveel betaald.

woning_verkopen

Conclusie

De huidige woningmarkt in Drenthe bloeit, al zijn de onderlinge verschillen best groot. De recente Open Huizen Dag was een doorslaand succes, met goede bezoekcijfers en conversiepercentages. Drenthe blijft mensen aantrekken en vasthouden met zijn idyllische dorpen en prachtige landschappen. Als je op zoek bent naar een plek waar je kunt genieten van rust, ruimte, natuur of een bruisend verenigingsleven, dan is Drenthe zeker een provincie om in overweging te nemen.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op om te kijken wat de beste plek in onze provincie voor je is. Ook voor een verkoop bespreken wij graag de mogelijkheden. Het kost je slechts een uurtje tijd en een kop koffie.