In dit artikel
Recente berichten
Energielabel
Geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor (agrarische) bedrijfswoningen, utiliteitsgebouwen etc.
Vanaf 1 januari 2015 moeten huiseigenaren, maar ook eigenaren van agrarische bedrijfswoningen bij verkoop of verhuur over een definitief energielabel beschikken. Een voorlopig label is niet voldoende. Hoewel sinds 2008 het hebben van een energielabel bij verhuur en verkoop al verplicht was, wordt dit vanaf 1 januari 2015 gesanctioneerd.
Per 1 januari 2015 zal de Inspectie Leefomgeving en Transport toezien op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de inspectie zal gaan toezien of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Voor woningen kan deze boete oplopen tot € 405,-. Van bijvoorbeeld een kantoor riskeert men een boete die kan oplopen tot € 20.250,-.
Onder andere behoeven gebouwen met een overige gebruiksfunctie (zoals schuren en garages) en monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening) geen energielabel.
Begin 2015 ontvangt elke woningeigenaar een voorlopig energielabel van de overheid. U kunt dit voorlopige energielabel nu al inzien op de website http://energielabel-checker.rvo.nl. Het voorlopige label heeft echter geen formele status, u zult het dus eerst definitief moeten maken om aan uw verplichting te kunnen voldoen!
U kunt dit doen door vanaf 1 januari 2015:
- Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl;
- Woninggegevens aanpassen (max. 10 vragen over energetische maatregelen);
- Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s);
- Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/
- valideren;
- Aanvraag versturen.
Voor degene die niet in het bezit zijn van een DigiD-code komt er volgens de overheid een papieren versie om het energielabel aan te vragen.