0528 - 264007
info@schelhaas.com

De aankoopmakelaar: Jouw sleutel tot een succesvolle woningaankoop.

Een steeds vaker terugkerend begrip: De aankoopmakelaar. Dit roept meteen veel vragen op in de praktijk. Nog meer vragen in de toch al spannende zoektocht naar een woning. Ik, Mark-Jan Wijnstra, neem je mee, als landelijk wonen expert en aankoopmakelaar, in wat de meerwaarde is van een aankoopmakelaar voor jou.

mark-jan

Waarom een aankoopmakelaar tegenwoordig onmisbaar is

Regelmatig krijg ik de vraag: “Waarom zou ik een aankoopmakelaar inschakelen?” Veel huizenzoekers zien een aankoopmakelaar als een extra kostenpost, maar is dat wel terecht? De aankoop van een woning is een complex proces vol juridische valkuilen en onderhandelingen. Hier speelt de aankoopmakelaar een cruciale rol, niet alleen als adviseur maar als jouw partner in het gehele traject. Als aankoopmakelaar kennen we de laatste ontwikkelingen in de markt en spotten we kansen en mogelijkheden eerder. Simpelweg omdat we ons elke dag in dit landschap begeven.

Het belang van gedegen (aankoop) advies

Een huis zoeken is een uitdaging. Je doet het niet dagelijks. Goed advies over de huidige woningmarkt, bouwkundige aspecten, en juridische aspecten is daarom goud waard. Denk bijvoorbeeld aan ontbindende aspecten en gemeentelijke bepalingen in het (landelijke) gebied. Onze NVM-aankoopmakelaars bieden dit deskundige advies en begeleiden je door het hele proces.

Navigeren door het onbekende

Overweldigd raken door alle regels, bepalingen en documenten is zomaar gebeurd. In het bijzonder in landelijke gebieden komt er veel kijken bij de aankoop van vastgoed. Een aankoopmakelaar fungeert als gids en kompas in dit onbekende terrein, en helpt je de juiste beslissingen te nemen.

Aankoopbegeleiding van A tot Z

Bij Schelhaas Makelaardij begint het traject met een vrijblijvend gesprek, waarin we jouw woonwensen in kaart brengen. We werken volgens het 8-stappenplan van de NVM en bespreken transparant de kosten.

Kan ik het aankopen van een woning niet zelf?

Technisch gezien kan je zelf een huis kopen, maar is het verstandig? Heb je de tijd, kennis van onderhandelingen, en inzicht in de woningmarkt? Als je twijfelt, is het inschakelen van een expert binnen het aankoopgebied vele malen rendabeler.

Geen ‘roze bril’ maar Drentse nuchterheid en kennis van de gebieden.

Waarom zelf de strijd aangaan als je een aankoopmakelaar kunt inzetten. Hij/zij kent de markt als geen ander en weet waar op te letten. Bouwkundig weet een makelaar vaak meer en vergeet niet dat een makelaar niet de spreekwoordelijke ‘roze bril’ draagt. Als landelijk wonen expert weten wij alles over de gebieden in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Ook zijn we goed op de hoogte van alle lokale en regionale bepalingen die er spelen. Je krijgt dus altijd een gedegen advies over de staat van de woning. Daarnaast kan een makelaar met je meedenken over eventuele aanpassingen die je wilt doen om de woning helemaal naar je eigen smaak te krijgen.

Meer dan een aankoopmakelaar, we zijn jouw partner

Bij Schelhaas Makelaardij proberen wij meer te zijn dan alleen een professional. Wij worden jouw partner in dit avontuur. We luisteren naar je wensen en gaan doelgericht en vastberaden aan de slag om de perfecte match te vinden. Tijdens de onderhandelingen gaan we uit van de waarde en spreken we het onderhandelingstraject goed door. We beoordelen het bestemmingsplan en laten onze professionele blik los op de koopovereenkomst. Je krijgt advies omtrent de diverse overdrachtsbelasting tarieven en we beoordelen de notarisstukken.

Een investering, geen kostenpost

Er zijn doorgaans twee varianten qua kosten. Je kunt een vast bedrag afstemmen of je kunt uitgaan van een percentage van de koopsom. Vaak zit hier een extra berekening bij, het courtage wordt dan bepaald op het bedrag wat van de koopsom is af-onderhandeld.. Hoe beter de onderhandeling skills van de makelaar, hoe meer jij als koper overhoudt. In dat geval zul je zien dat de makelaar zijn kosten vaak meermaals heeft terugverdiend. Zo is een aankoopmakelaar geen kostenpost maar een investering in succes en meteen een besparing.

NVM Erecode

Alle NVM-makelaar zijn gehouden aan de NVM Erecode. Deze heeft betrekking op deskundigheid, objectiviteit en betrouwbaarheid. Daarnaast hebben alle makelaarsverenigingen, in samenwerking met de vereniging eigen huis en het ministerie van BZK afspraken gemaakt om het vertrouwen in het koopproces te vergroten. Deze afspraken zijn eveneens opgenomen in de Erecode.

Beroepsaansprakelijkheid van de aankoopmakelaar

Als laatste en zeer belangrijk onderdeel van de diensten van de aankoopmakelaar, maar ook een stukje kostenverantwoording geldt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de NVM-makelaar. Zeker in het geval van niet te wensen nawerk kan je altijd terugvallen op een solide risicobeperking die hier aanspraak op maakt.

De perfecte thuisvinder

Wanneer je een veilige koop wilt ondergaan of wanneer je bijvoorbeeld weinig tijd hebt om het hele aankooptraject uitgebreid te doorlopen kan een aankoopmakelaar je bijstaan. Door persoonlijk contact, gedegen advies, sterke onderhandelingen en een scherp oog op de juridische stukken wordt je bijgestaan in de zoektocht naar jouw droomhuis. Samen maken we er een boeiende reis van en geen uitputtende zoektocht.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op om te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen met betrekking tot aankoop. Ook voor de begeleiding bij verkoop en taxaties helpen wij u graag.