0528 - 264007
info@schelhaas.com

Totstandkoming energielabel veranderd in 2021

U kent het vast wel: het energielabel wat op een wasmachine geplakt is of wat op een zuiltje in de showroom naast een auto staat. Ditzelfde label is inmiddels ook al weer een aantal jaren in gebruik bij de verkoop van woningen. Echter, daar waar we doorgaans een auto of een wasmachine uitzoeken op een energielabel, werkt dit anders bij een woning. Daar spreekt meer de emotie die je hebt bij het huis, dan het label wat in de brochure staat. Om meer gewaarwordingen te creëren onder huizenbezitters en huizenkopers gaat het systeem op de schop.

Het vereenvoudigde energielabel
Tot 1 januari 2021 geldt het vereenvoudigde energielabel. De woningeigenaar kan nu nog via mijn DiGiD inloggen en middels het beantwoorden van een paar vragen en eventueel nog wat foto’s, het voorlopige energielabel definitief aanvragen. Op afstand worden de eigenschappen door een deskundige gecontroleerd en met één druk op de knop is het label definitief. Kosten: € 1,- tot € 15,-; een kind kan de was doen.

Het nieuwe energielabel
Vanaf 1 januari 2021 gaat dit traject drastisch veranderen. De woningeigenaar maakt in het nieuwe jaar namelijk een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Deze komt langs en in ongeveer 1 á 2 uur tijd heeft hij of zij alle kenmerken van de woning genoteerd. Denk hierbij aan de aanwezige isolatie, installaties en de afmetingen van de woning. Vervolgens ontvangt u een rapport met daarin een definitief energielabel en de vermelding van hoeveel energie er nodig is voor de verwarming en koeling van het huis, voor het verkrijgen van warm water en, indien aanwezig, de ventilatie. De verwachte kosten voor dit rapport: ongeveer € 190,-.

Het doel
De overheid probeert met dit nieuwe, duurdere systeem meer bewustwording te creëren bij woningbezitters, inzake het verduurzamen van hun (nieuwe) woning of appartement. Naast het afgeven van het nieuwe label adviseert de deskundige ook wat een eigenaar kan doen om mogelijke verbeteringen door te voeren omtrent energieverbruik en ventilatie. De exacte prijs kan overigens nog veranderen. Dit zal afhangen van onder andere het type woning, de beschikbare documentatie en de hoeveelheid tijd die een deskundige nodig heeft. Indien u al een definitief energielabel heeft, blijft deze nog gewoon geldig tot maximaal tien jaar.

Door: Mark-Jan Wijnstra