0528 - 264007
info@schelhaas.com

Grootste stijging huizenprijzen in twintig jaar

Zo’n twee weken terug meldde het CBS dat de huizenprijzen de afgelopen twintig jaar niet zo hard waren gestegen als het afgelopen jaar. Ten opzichte van een jaar geleden lag de prijs van een koopwoning 10,4 procent hoger. Ondanks de perikelen omtrent het coronavirus blijven de prijzen dus stijgen. Er zijn twee belangrijke factoren te noemen voor deze prijsstijging. De extreem lage hypotheekrente en de schaarste op de woningmarkt. Met name de schaarste gaat steeds meer een probleem worden.

Als je als verkoper op dit moment je huis te koop zet staat er waarschijnlijk al heel snel ‘verkocht’ in de tuin. Voor menig verkoper zelfs sneller dan hem of haar lief is. Het gebrek aan aanbod zorgt voor een stormloop op nieuw aangemelde woningen. Zet je vandaag een woning te koop, staat de volgende dag de telefoon roodgloeiend voor afspraken. Het gevolg is dat je als makelaarskantoor al vrij snel de keuze moete maken hoeveel potentiële kopers je uitnodigt. Wachtlijsten zijn daardoor meer een gewoonte geworden dan een uitzondering. Deze verandering vraag om een andere aanpak voor zowel kopers, verkopers als makelaars.

Verkopers zijn op dit moment “bang” om de eigen woning te koop te zetten zonder iets terug gekocht te hebben. Waar moet je immers heen wanneer jij je huis moet opleveren na een vlotte verkoop? Niet iedereen beschikt over een tussenoplossing en ook niet iedereen wil überhaupt een tussenoplossing. ,,Dan hebben we alles twee keer in de handen” is een veelgehoorde opmerking. De keuze is dus eigenlijk snel gemaakt door eerst iets gekocht te hebben alvorens er een te koop bord in de tuin komt te staan.

Kopers hebben het op moment zwaar. Het kopen van een huis is op dit moment voor de meeste mensen een kwestie van een lange adem hebben. Je bent praktisch nooit de enige die bij een woning komt kijken en dus is er volop concurrentie. Het grootste deel van de concurrentie is zelf ook al enige tijd op zoek naar een nieuwe plek en de meesten vangen dus continu achter het net. We komen mensen tegen die al twee jaar bezig zijn, tevergeefs. Inschrijvingen zijn op dit moment vrijwel een standaard onderdeel van het biedingsproces en dat is ook meteen het probleem waar de meesten tegen aan lopen. Wat moet je namelijk inschrijven?

Als makelaar moet je met de tijd mee gaan en is dit dus ook voor ons een uitdaging. Onze markt is namelijk veranderd en daar moet je in mee gaan. Hoeveel mensen kan je uitnodigen als na iedere aanmelding de telefoon roodgloeiend staat. Hoe kan je je aankoopklanten zo goed mogelijk adviseren over het juiste bod voor de inschrijving? En hoe verkoop je een woning goed mogelijk voor je klanten waarbij je een zo eerlijk mogelijke kans hebt gegeven aan de vele mensen die zijn komen kijken?

De veranderingen op de woningmarkt zorgen voor een hoop frustratie en dat blijft waarschijnlijk ook nog wel even zo. Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Voorlopig is de trend nog stijgende in zowel de transactieprijzen als het te kort aan (te koop staande) woningen. Als makelaar moeten wij daar continu op inspelen. Gelukkig hebben wij een zeer divers team aan makelaars die op veel plaatsen komen en veel mensen spreken. We zijn succesvol in het aankopen en het begeleiden van onze aankoopklanten in dit lastige proces. Ook wij winnen niet iedere inschrijving, want er zijn geregeld mensen die echt de hoofdprijs bieden.

Het is onze taak de klant een juiste waardering te geven zodat je een reëel bod kunt uitbrengen waar je voor kunt staan. Wij helpen u graag met onze kennis en lichten het graag toe in een persoonlijk gesprek. Dus als u wilt weten wat wij als aankoopmakelaar voor u kunnen betekenen kunt u ons altijd bellen of mailen voor een vrijblijvend gesprek.