0528 - 264007
info@schelhaas.com

Financieringen

Praktisch elke huizenkoper heeft er mee te maken: de hypotheekaanvraag bij de bank. Hoewel de markt langzaamaan weer aantrekt, merken wij in de praktijk dat veel financieringsaanvragen nog steeds lang duren en banken vele regels hanteren voor het afgeven van een financiering. Het is daarom van groot belang dat een koper alle benodigde stukken op tijd indient bij de bank.

In het nieuwe NVM koopcontract (versie 2014) behoeft een koper nog maar 1 afwijzing van de bank te overleggen. Als gevolg van gedragscodes en wetgeving wijken acceptatievoorwaarden van geldverstrekkers onderling niet tot nauwelijks af. Het indienen van een aanvraag bij een tweede geldverstrekker zou dus waarschijnlijk eveneens tot een afwijzing leiden. Ook zou het provisieverbod, dat geldt sinds 1 januari 2013, leiden tot (onnodig) hoge kosten voor de koper wanneer hij een tweede adviesaanvraag moet doen.

Een koper die een (woon) boerderij of andersoortig pand deels bedrijfsmatig wil gebruiken, dient er terdege rekening mee te houden, dat hij of zij een aanzienlijk deel aan eigen geld mee moet nemen.