0528 - 264007
info@schelhaas.com

Geen zachte landing bij afschaffen van melkquotum

Er lijken uiteindelijk geen maatregelen door de Europese raad van landbouwministers te worden genomen voor het realiseren van een zachte landing bij het afschaffen van het melkquotum in 2015. In de maand juli was daarvoor opnieuw geen meerderheid te vinden in de raadsvergadering. Het is niet gelukt om middels vooral Nederlandse inzet het voorstel aan te passen om daarmee steun van met name Frankrijk, Portugal en Italië te verkrijgen.

Een aantal landen, waaronder Nederland, zijn voor het toepassen van een zachte landing bij het afschaffen van het melkquotum, waardoor melkveehouders hun productie al kunnen uitbreiden vòòr 2015 zonder hoge superheffing te hoeven betalen. Dit kan vrij eenvoudig door de vetcorrectiefactor te veranderen. Een meerderheid van landen, waaronder Frankrijk, is fel tegen een nieuwe vetcorrectiefactor, omdat hiermee de markt verstoort zou worden en melkveehouders die zich wel netjes aan hun quotum en regels houden extra worden bestraft.

Een paar jaar geleden is het huidige pakket met maatregelen bij het afschaffen van het melkquotum ontwikkeld met steun van een meerderheid in de Europese Landbouwraad. Om het beleid aan te passen is volgens Eurocommissaris Ciolos opnieuw een gekwalificeerde meerderheid in de Raad nodig en dat is tot nu toe niet het geval. Desondanks gaan Nederland, Duitsland en Oostenrijk toch een verzoek indienen bij de Eurocommissaris om tot een voorstel te komen voor een zachte landing.