0528 - 264007
info@schelhaas.com

Explosieve groei huizenprijzen

We kunnen het op dit moment bijna iedere dag in de krant lezen en horen het regelmatig op radio en tv.: “Explosieve groei van de huizenprijzen”. Maar geldt dit ook voor de landelijke woningen die wij in de verkoop hebben?

Het klopt inderdaad dat de gemiddelde huizenprijzen in Nederland sinds ongeveer een half jaar weer stijgende zijn. Hierbij moeten we echter wel de nuance aanbrengen dat het voornamelijk geldt voor huizen in “het westen van het land” en woningen in de stad Groningen. Van onze NVM collega’s in deze gebieden horen we inderdaad dat ze daar, net als in de periode voor de crisis, vaak weer met “prijs vanaf” werken. Dit houdt in dat men de minimumprijs die men wil hebben voor het woonhuis aangeeft en vervolgens potentiële kopers van de woning op 1 dag laat komen voor een bezichtiging. Deze potentiele kopers kunnendan voor een bepaalde tijd een bod uitbrengen. En dit bod ligt dan meestal behoorlijk hoger dan de “prijs vanaf”.

Ook in ons werkgebied (de buitengebieden van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel) merken en zien we uit de NVM statistieken dat huizenprijzen stijgen. Het gaat hierbij veelal om huizen in de lagere prijsklasse. Als voorbeeld noemen we de rijtjes woningen in dorpskernen. Deze werden in 2012-2013 verkocht voor bedragen van circa € 100.000,- tot € 110.000,- . Momenteel worden deze huizen weer verkocht voor bedragen van € 120.000,- tot € 130.000,-

Verder merken we dat woonboerderijen onder de € 250.000,- relatief snel verkocht worden. Vaak gaat het dan om woonboerderijen die nog wel verbouwd moeten worden en helaas is het nog niet zo dat we bij de verkoop van dergelijke woningen gebruik kunnen maken van de “prijs vanaf” methode.

Voor de woonboerderijen boven de € 250.000,- merken we noggeen prijsstijging. Deze woningen worden helaas nog niet verkocht voor prijzen van vóór 2010. Maar nu de huizenprijzen in “het westen van het land” weer (enorm) stijgen en de huizen uit het lagere segment sneller worden verkocht, merken we wel dat de interesse voor de woonboerderijen duidelijk weer toe neemt.
Met dit feit voor ogen gaan wij er vanuit dat in ieder geval de doorlooptijd van verkoop van woonboerderijen zal gaan afnemen en verwachten we op termijn ook een prijsstijging van de woonboerderijen.