0528 - 264007
info@schelhaas.com

Oogstweg 2 Winschoten

Omschrijving

Namens onze opdrachtgever verstrekken wij u hierbij informatie over een zeer goed onderhouden biologisch leghennenbedrijf (SKAL gecertificeerd) voor 6.000 hennen met plattelandswinkel, kipwalk, skybox, eierautomaat, pakstation en uitbreidingsmogelijkheden.

Het bedrijf bestaat uit een woonboerderij met goedlopende plattelandswinkel in het bedrijfsgedeelte, een pluimveestal voorzien van volìeres, wintergarten en vrije uitloop op de landerijen, een eierautomaat en kipwalk voor de complete beleving van de klanten en burgers uit de omgeving. Tevens is er een pakstation met vaste afnemers van zowel biologische- als scharreleieren.

Algemeen:
Het bedrijf is gelegen in het buitengebied nabij Winschoten, tussen de dorpen Oude Pekela en Winschoten. Winschoten ligt op ca. 5 km afstand en daar zijn diverse voorzieningen, waaronder winkels, scholen (basis en voortgezet onderwijs) restaurants en (sport)verenigingen, te vinden. Het dorp Oude Pekela is gelegen op ca. 2,5 km. Het betreft een wat kleiner dorp maar ook hier zijn alle voorzieningen aanwezig.

De woonboerderij:
De woonboerderij is gebouwd in begin 1900, opgetrokken in steensmuren met houten vloeren en deels beton op zand, houten verdiepingsvloeren en gedekt met pannen. Het woongedeelte is voorzien van houten kozijnen en dubbel glas. De woning is grotendeels van binnenuit goed geïsoleerd en beschikt over een Cv-installatie en HR-combiketel (2022). De woning wordt verwarmd middels radiatoren en beschikt over vloerverwarming in de keuken en badkamer.
In 2002 is de woning gerenoveerd en is ook de bovenverdieping vernieuwd.

Indeling:
Een voordeur met hal en aansluitende gang welke van de ene zijde van de woning doorloopt naar de andere zijde. Vanuit deze hal is er toegang tot vrijwel alle ruimtes.
Aan de voorzijde bevindt zich een ruime woonkeuken voorzien van de nodige inbouwapparatuur met en suite de ruime woonkamer, een erker en een schuifpui met convectorput.
Verder is er een ruime badkamer met ligbad, douche, wastafel, toilet en een slaapkamer. In de hal bevindt zich een toilet met trap naar de verdieping en kastruimte. Via de bijkeuken met witgoedaansluiting en berging is er toegang tot het achterhuis.
Vanuit de hal is er, via de stalraampjes, zicht op de winkel.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een berging/kamer met toegang tot de zolder in het achterhuis.

In het achterhuis is een sfeervolle plattelandswinkel gerealiseerd met een eigen entree waarin (biologische) producten van het eigen bedrijf en uit de streek verkocht worden. De winkel is voorzien van de nodige apparatuur en inrichting en beschikt daarnaast over een airco, gedeeltelijke vloerverwarming en een beveiligingssysteem in de winkel en in het woongedeelte (Verisure).

In het achterhuis zijn de koel- en vriescel (2010) ten behoeve van de winkel aanwezig welke voldoen aan de gestelde eisen en keuringen met aansluitend een sorteerruimte met pakstation (Skal-gecertificeerd).Verder bevinden zich in het achterhuis een paardenbox, overige stalruimte alsmede een afsluitbare ruimte met schuifdeuren en werkplaats.

De woning draagt met recht de aanduiding ‘karakteristiek’. Het bedrijf ligt net binnen het aardbevingsgebied en brengt daarmee de nodige voordelen met zich mee, zoals een subsidieregeling waarbij een deel van de kosten voor regulier onderhoud wordt vergoed.

Pluimveestal met wintergarten, uitloop en skybox:
Achter de boerderij staat de pluimveestal welke is gebouwd in 1979 en ingericht voor het houden van 6.000 biologische leghennen (ofwel 9.000 leghennen gangbaar).

De stal is opgetrokken met spouwmuren, stalen spanten en betonnen vloer. De stal is voorzien van een geïsoleerd dak bestaande uit golfplaten (2019) met zonnepanelen (2019) en Dupanel aan de binnenzijde. De voor- en achtergevels zijn gemetseld met een damwand topgevel. De linker zijgevel is deels opgemetseld met een open gedeelte met regendoek. Aan de rechterzijde is de zijgevel voorzien van sandwichpanelen met uitloopmogelijkheden naar de wintergarten, welke afgesloten kunnen worden en de vrije uitloop naar het land.
De stal is voorzien van hemelwateropvang.

De wintergarten is in 2011 gebouwd middels stalen spanten, golfplaten met Dupanel en een betonnen vloer. De voor- en achtergevel bestaan uit damwand. Aan de zijgevel is de wintergarten voorzien van twee regendoeken, boven elkaar, waardoor het pluimvee toegang heeft tot de uitloop. De uitloop is omheind met een 8-draads-stroomsysteem en gaas.

De skybox is aan de voorzijde van de wintergarten gerealiseerd en betreft een afgetimmerde ruimte met meerdere ramen met zicht in de pluimveestal en de wintergarten. Hier hangt ook een informatiepaneel.

Inrichting:
Aan de voorzijde van de stal bevindt zich het eierlokaal met Staalkat inpakmachine en de nodige randapparatuur.
De stal is voorzien van Big Dutchman Natura Step volièresysteem. Hierbij zijn twee rijen met 2 niveau’s verdiepingen in 2015 geplaatst.
Aan de achterzijde van de stal komen de mestbanden uit op de dwarsband waarmee de mest uit de stal kan worden afgevoerd.

De stal is niet voorzien van verwarming. De natuurlijke ventilatie gaat via de nok en zijgevels, beide zijn handmatig afsluitbaar middels een lier.
Afmeting stal: ca. 48 x 13 m.
Afmeting wintergarten: ca. 40 x 7 m.

Kipwalk:
In de uitloop is, vanaf de openbare weg, de kipwalk gerealiseerd. Dit betreft een houten steiger welke ca. 30 meter het land in ligt. Aan het einde is een plateau met een informatiepaneel en een ‘kauwgomballenautomaat’ waaruit zakjes voer kunnen worden gehaald om de kippen te voeren.

Eierautomaat:
Voor op het erf staat een houten overkapping, gedekt met dakpannen en betonnen vloer. Hier is de eierautomaat geplaatst.

Pakstation:
Het pakstation heeft een erkenning van het COZK en mag derhalve eieren leveren aan tussenhandel, horeca en retail. Daarnaast is het pakstation IKB en SKAL gecertificeerd. Van het totaal aantal eieren dat op het biologisch legpluimveebedrijf wordt gelegd, wordt ca 25% via dit eigen pakstation geleverd aan vaste afnemers. Daarnaast worden er scharreleieren ingekocht, gesorteerd en verpakt voor eveneens vaste afnemers.

Overige voorzieningen:

Mestopslag:
Achter de pluimveestal is de mestopslag van ca. 18,5 x 5,5 m. Hier kan de mest een jaar rond worden opgeslagen.

Voersilo’s:
Het bedrijf is voorzien van twee voersilo’s, beide silo’s hebben een inhoud van 4,5 ton voer. De voersilo’s zijn aangesloten op de voerweger en voerinstallatie in de stal.

Erfverharding
De erfverharding bestaat uit asfalt, gestort beton, stelconplaten en klinkers en is ca. 1.250 m²

Certificeringen:
Het bedrijf is Skal gecertificeerd (pluimveestal en pakstation ), KAT-gecertificeerd (Duitse afzetmarkt), IKB-gecertificeerd en heeft het EKO Keurmerk.

Zonnepanelen:
De zonnepanelen zijn in 2019 geplaatst met een vermogen van 44.500 Wp. Met deze zonnepanelen is het bedrijf zelfvoorzienend op basis van de salderingsregeling.

Overig:
Het geheel is aangesloten op gas, water, stroom, glasvezel en een IBA-systeem. Het IBA-systeem wordt onderhouden door de gemeente.

Vergunningen:
Het bedrijf is voorzien van een milieu- en NB-wet vergunning. Binnen deze vergunningen is ruimte voor uitbreiding van het bedrijf met de bouw van een extra leghennenstal.
Er is op dit moment plaats voor ca. 6.000 biologische leghennen (ofwel 9.000 leghennen in gangbaar concept).

Milieuvergunning:
Het bedrijf beschikt over een melding Activiteitenbesluit voor het houden van 12.200 stuks pluimvee, welke in 2017 is verstrekt.

NB-wetvergunning:
In februari 2022 is voor het pluimveebedrijf een NB-wetvergunning verleent voor het houden van 12.200 stuks pluimvee (legkippen en (groot-)ouderdieren van legrassen).

Landbouwgronden:
Ca. 4,5 hectare landbouwgrond is SKAL gecertificeerd en ligt aansluitend aan de bedrijfsgebouwen. De landbouwgrond is thans deels ingericht als uitloop voor de biologische kippen en wordt deels omgeven en onderbroken door enkele boomsingels. De afstand van de wintergarten tot de verste uithoek van de uitloop valt binnen de 150 meter.
Bij realisering van de uitbreiding is er voldoende grond beschikbaar voor 12.200 biologische legkippen.
De grondsoort betreft volgens de BRO Bodemkaart het volgende:
– Moerige eerdgronden met een veenkoloniaal dek en een moerige tussenlaag op zand
– Moerige podzolgronden met een veenkoloniaal dek en een moerige tussenlaag
– Veldpodzolgronden; lemig fijn zand

Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Algemeen

Status
Verkocht
Aanvaarding
In overleg
Hoofdfunctie
Pluimveebedrijf
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1900

Oppervlakten en inhoud

Totaal hectare
5 ha 17 a 46 ca

Kadastrale gegevens

Perceelnaam
Oude Pekela F 146
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winschoten K 235
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winschoten K 236
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winschoten K 266
Omvang
Geheel perceel
Perceelnaam
Winschoten K 269
Omvang
Geheel perceel
Bekijk alle kenmerken

Als eerste het nieuwste aanbod?

Als eerste het nieuwste aanbod?