Landelijk gelegen op de grens van Delfzijl en Appingedam staat deze rijksmonumentale “Hoeve Eelwerd”, een Groninger Oldambster type boerderij met aangebouwde schuur en typische gracht staand op 6.800 m² grond. In overleg kan meer aansluitende grond worden bijgekocht.
De boerderij is gebouwd in 1855 en grotendeels nog in de oorspronkelijke staat en is goed onderhouden. Het monumentenregister omschrijft de hoeve als volgt: “Het betreft een grote boerderij van het Groninger type met onderkelderd voorhuis. Omlijste ingang in het midden van de boerderij met zesruitsvensters en smalle vensters van de zaadzolder”. Het woongedeelte is in het verleden gemoderniseerd met onder andere een nieuwe keuken en het realiseren van een bovenverdieping in het voorhuis. Tevens beschikt het voorhuis nog over de originele kelder. De woning is voorzien van centrale verwarming met een nieuwe (2015/jan. 2016) Nefit Topline Aquapower cv-ketel (met energielabel A). De warm water voorziening in de keuken en in het voormalige tanklokaal wordt bediend door een boiler. Dit is gemakkelijk aan te passen naar de nieuwe cv-installatie, verder bevat de boerderij grenenhouten kozijnen en gedeeltelijk dubbel glas. Isolatie is minimaal aanwezig. Het bedrijfsgedeelte beschikt nog over de oorspronkelijke gebinten, een sporen kap en is gedekt met asbestvrije golfplaten (2017), groot ± 20.56 x 38.00 m en ± 680 m² schuurruimte. De aangebouwde bijschuur is eveneens origineel en in goede staat van onderhoud, groot ± 22.35 x 14.87 m. en ± 330 m².
Verder is er een garage en een stookhok aanwezig.
Situering
De woning is gelegen in het landelijke gebied op de grens van Delfzijl en Appingedam. Delfzijl is een vestingstad in de provincie Groningen, gelegen tussen de Dollard en het Wad en wordt voor het eerst genoemd in 1303. De naam Delfzijl komt van “Delf” (de oude naam voor het Damsterdiep) en “zijl” (sluis). In Noordoost Groningen vervult Delfzijl een centrumfunctie met de meest denkbare voorzieningen zoals voortgezet onderwijs, theater, winkels en een actief verenigingsleven. Tevens beschikt Delfzijl over een trein- en busstation met verbinding naar de stad Groningen en ligt het aan de N33.
Indeling:
Een hoofdentree met lange L-vormige gang in het midden door de woning en een zij entree. De vloer is nog origineel en laat middels een trappetje mooi zien tot waar de woning onderkelderd is. Links van de hal de oude “herenkamer” met nog enkele authentieke elementen als de raampartijen en de vaste kast. De kamer is recent gebruikt als slaapkamer en heeft tevens een wastafel, een inloopkast, een trapkast en enkel glas. Aan de rechterzijde van de gang de ruime woonkamer met houtkachel en dubbel glas. Deze kamer is erg licht door de vele ramen en de hoge plafonds. Aangrenzend de woonkeuken met granieten blad, inbouwapparatuur, vloerverwarming en een provisiekast. Tevens op de begane grond een badkamer met ligbad en berging, een toilet en een bijkeuken.
Via een gesloten trapopgang is er toegang tot de verdieping met een overloop met vaste kasten, een tweede toilet, drie slaapkamers en een grote zolder met CV-opstelling.
Het achterhuis bestaat uit een tweetal zeer ruime schuren. Deze beschikken grotendeels over een betonnen fundering en laten de stalindeling nog goed zien. Deze ruimte is ideaal voor opslag, hobbyruimte of voor het plaatsen van enkele paardenboxen. De gemeente is welwillend tegenover een bestemming waarbij wonen en een maatschappelijke functie worden gecombineerd. De eventueel extra bij te kopen grond rondom, vergroot de vele mogelijkheden die er zijn.
Buiten
De boerderij ligt op een ruime kavel met een eigen oprijlaan met achter de boerderij betonverharding en is geheel asbestvrij. Er is tevens een achterom waardoor er eenvoudig rond gereden kan worden op het eigen perceel. De tuin is omsloten door een gracht en is nu deels in gebruik als weiland voor een paar Shetlandpony’s. Achter het aangrenzende land loopt het Eemskanaal. De delta en de landerijen maken dit een prachtig gebied om te wandelen.
Bestemming: Agrarisch-Wierdenlandschap 1 met dubbelbestemming Waarde – Archeologie 4
Ruilverkavelingslasten: n.v.t.