Wonen en werken in het buitengebied

Westeinde 45 Dwingeloo

Vraagprijs: € 855.000,- k.k. Verkocht onder voorbehoud
Bekijk 57 foto's
Bekijk 57 foto's
Westeinde 45
Dwingeloo
Vraagprijs: € 855.000,- k.k. Verkocht onder voorbehoud

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1835
Perceeloppervlakte: 6160m2
Woonoppervlakte: 328m2
Inhoud: 1430m3
Aantal kamers: 8, waarvan 4 slaapkamers

Een schitterend gelegen, zeer karakteristieke, comfortabele Saksische woonboerderij, met veel oog voor detail verbouwd, met paardenstallen, paardenbak en aansluitend weiland, totale grondoppervlakte 6.160 m², plaatselijk bekend Westeinde 45 te Dwingeloo (aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht als bedoeld in artikel 35 van de Monumentenwet). De woning heeft energielabel A. Eventueel is aansluitend 1.94.60 ha. weiland bij te kopen.

De geschiedenis:
Het buurtschap ligt ten zuid-westen van Dwingeloo. De kenmerkende lintbebouwing aan de noordwest rand van de es is al te herkennen op tekeningen van de essen uit 1640. Het beeld van het buurtschap wordt sterk bepaald door de aanwezigheid van één van de vier havezaten die Dwingeloo heeft gekend, namelijk de Oldengaerde. Het landgoed is in 1808 aangekocht door jonkheer Aalt Willem van Holthe, burgemeester van Dwingeloo van 1812 tot 1852. Zijn nakomelingen hebben het Westeinde in de 20e eeuw verfraaid met enkele villa’s. Landgoed Oldengaerde is sinds december 2013 in eigendom bij de Stichting “Het Drentse Landschap”.
In het Westeinde hebben van oudsher voor het overgrote deel landbouwers gewoond. De vele grote Saksische boerderijen zijn hiervan nog getuige. Een bekend punt van samenkomst was de op het brinkje bij Oldengaerde (door de bewoners de ‘dreetippe’ genoemd) staande dikke boom. Het Westeinde werd in 1987 tot beschermd dorpsgezicht verklaard.

Ligging:
De boerderij ligt op ca. 100 meter afstand van de weg “Westeinde”, aan een zijstraatje van het Westeinde en ligt op ca. 1,5 km. van de gezellige Brink van Dwingeloo, met meerdere terrasjes en winkels. In het dorp Dwingeloo en in de omgeving zijn voldoende voorzieningen, zoals (Christelijk) basisonderwijs, kerken, openlucht zwembad, middenstand, etc. Op ca. 700 meter afstand ligt het Dwingelderveld; een uitgestrekt natuurgebied, met ca. 3.700 ha. bossen, heide en vennen, ideaal om te wandelen, fietsen en per paard te verkennen.

De woonboerderij:
Het oorspronkelijke bouwjaar van de boerderij is 1835. Volgens overlevering zijn hierbij de oude gebinten van de voormalige havezathe “Batinghe” gebruikt, die afgebrand is. In 1997/1998 is de boerderij verbouwd, waarbij zoveel mogelijk de oude kenmerken, kleuren en indeling bewaard zijn gebleven. Thans is de boerderij voorzien van zowel dak-, muur- als vloerisolatie. De woning is grotendeels voorzien van dubbele beglazing. De kozijnen zijn van hardhout. In 2016 zijn zowel de boerderij en schuren buitenom geschilderd of waar nodig bijgewerkt.

De verwarming geschiedt door middel van CV (nieuwste zuinige ketel van september 2016), op de begane grond grotendeels door middel van vloerverwarming, verder deels door middel van radiatoren. Op de begane grond is een balkenplafond aangebracht. Rondom de boerderij is drainage aangebracht. De woning is aangesloten op de openbare riolering en heeft een kabeltv-aansluiting.
De gehele boerderij wordt keurig onderhouden. In 2016 is het rieten dak helemaal schoongemaakt.

Indeling:
Woonkamer gelegen aan de voorkant van de boerderij met bedsteden, de spinde, een schouw met houtkachel, de oorspronkelijke voordeur en een toegang naar de opkamer, eveneens gelegen aan de voorkant van de boerderij, met kastruimte en bedsteden. Vanuit de woonkamer is de knusse woonkeuken te bereiken, voorzien van blauw keukenblok met AGA-cooker, estriken vloer, een tuindeur en een doorgang naar de provisiekelder. De keuken is uitgebouwd met de voormalige pompstraat, vandaar de blauwe kleur en de oude klinkers in de keuken. Tevens biedt een raam in de keuken een doorkijkje naar de hal.
Vanuit de woonkeuken is de bijkeuken te bereiken met aansluitende wasruimte, voorzien van de CV-ketel met gecombineerde boiler.
Tevens is aanwezig een hal c.q. gang met entree en oude estriken, een toiletruimte, de meterkast, een trap naar de verdieping, een 2e zitkamer, eveneens voorzien van estriken, eventueel ook geschikt als kantoorruimte, een slaapkamer met raam in de voormalige baanderdeur met doorkijk naar de 2e zitkamer. Via de slaapkamer is de badkamer te bereiken, voorzien van ligbad op pootjes, een dubbele wastafel, inloopdouche en granieten vloer. In de badkamer bevindt zich een infrarood cabine. De kasten in de naastgelegen kleedruimte kunnen eventueel worden overgenomen.
Via de gang is een 2e toilet te bereiken, een kastruimte en een doorgang naar het achterhuis. Dit gedeelte is in gebruik als bergruimte en is voorzien van gevlinderde vloer.
Op de verdieping bevindt zich aan de voorkant van de boerderij een ruimte met tussenwand, thans in gebruik als kantoorhoek, eventueel op te delen in twee slaapkamers. Via een overloop met kastenwand is een slaapkamer aan de zijkant van de boerderij te bereiken, een toiletruimte, voorzien van hangend toilet met fontein, een badkamer, voorzien van doucheruimte met wastafel, alsmede een ruime slaapkamer. Via deze slaapkamer is een doorgang naar het achterhuis te bereiken, met vaste trap.

De tuin:
De tuin is fraai aangelegd, met een overkapping met druivenranken over een terras, een boomgaard, een moestuin, veel oude klinkers en Drentse keien, een houten afscheiding (2018) naar het voor de boerderij gelegen weiland, een groot gazon en uiteraard meerdere borders.

Verder is aanwezig:
- Een stookhok.
- Een houten turfschuurtje, gedekt met pannen.
- Een gepotdekselde schuur op een stenen fundering, gedekt met pannen. De schuur is groot ca. 12 x 8 meter en is ingericht als garage, zadelkamer en inloopstal voor de paarden.
- Een gedraineerde paardenbak, groot ca. 17 x 32 meter.
- Een vloeistofdichte mesthoop.
- Een schuurtje voor houtopslag.
- Een kippenhok.

Eventueel is aansluitend 1.94.60 ha. weiland bij te kopen. Hierop bevindt zich een ooievaarsnest met een poel, alsmede een schuilhut.

Bestemming : Wonen.

Oplevering : In overleg.

Omschrijving

Een schitterend gelegen, zeer karakteristieke, comfortabele Saksische woonboerderij, met veel oog voor detail verbouwd, met paardenstallen, paardenbak en aansluitend weiland, totale grondoppervlakte 6.160 m², plaatselijk bekend Westeinde 45 te Dwingeloo (aangewezen als beschermd stads- of... Volledige omschrijving »

Kenmerken

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1835
Perceeloppervlakte: 6160m2
Woonoppervlakte: 328m2
Inhoud: 1430m3
Aantal kamers: 8, waarvan 4 slaapkamers
Alle kenmerken »

Video


Locatie

Nieuwsbrief


Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en ons aanbod?


Contact


Schelhaas Makelaardij
Griendtsveenweg 27
7901 EB Hoogeveen

0528 - 264007
info@schelhaas.com