Oostenrijkselaan 6, Hoogeveen

Oostenrijkselaan 6 Hoogeveen

Vraagprijs: € 325.000,- k.k. Onder bod
Bekijk 51 foto's
Bekijk 51 foto's
Oostenrijkselaan 6
Hoogeveen
Vraagprijs: € 325.000,- k.k. Onder bod

Type object: eengezinswoning, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1948
Perceeloppervlakte: 606m2
Woonoppervlakte: 108m2
Inhoud: 421m3
Aantal kamers: 4, waarvan 3 slaapkamers

Op een unieke plek in de "Oostenrijkse buurt" staat deze knusse vrijstaande woning met garage en fraai verzorgde tuin op een kavel van maar liefst 606 m². Door de vrije situering en de grote hoeveelheid groen ademt het buurtje een bijzondere parkachtige sfeer uit.

Situering
De buurt omvat twaalf woningen gelegen in een naoorlogse wijk aan de noordzijde van het centrum van Hoogeveen in een gebied dat wordt omsloten door de Oostenrijkselaan, Blankenslaan-Oost, Van Limburg Stirumstraat en de Van Nijenhoevelaan. Het zijn ongeveer de eerste huizen die na de oorlog zijn gebouwd. Het landelijk wonen in het groen is geïnspireerd op de tuinstadgedachte van de Engelsman Ebenezer Howard uit 1898. Rond 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeentes aan met de vraag of deze deel wilden nemen aan dit project. In elke gemeente die zich toen heeft opgegeven, staan een of meer Oostenrijkse woningen. Zo ook in Hoogeveen. Doordat deze prefab woningen per spoor uit Oostenrijk werden getransporteerd staan de meeste woningen in de buurt van het spoor. Hoogeveen heeft een goede spoorverbinding in de richtingen Assen/Groningen en Meppel/Zwolle. Tevens gaan er diverse busverbindingen richting Emmen, Zuidwolde, Ommen en Almelo. De winkelstraat met een uitgebreid aanbod aan winkels ligt om de hoek, net als de bioscoop en het theater. Verder beschikt Hoogeveen over een ziekenhuis en is er een divers aanbod aan voortgezet en middelbaar onderwijs. Net buiten Hoogeveen is volop ruimte voor een goede wandeling in het Spaarbankbos, natuurgebied de Olde Kene of rond de Boerveense Plassen.

Naoorlogse wederopbouw
In Nederland zijn tussen 1946 en 1948 in het kader van de wederopbouw na de Tweede wereldoorlog ongeveer achthonderd van deze prefab woningen gebouwd. Aanvankelijk waren deze woningen bedoeld als noodwoningen om de grote woningnood in deze periode op te vangen. Deze houten noodwoning werd door het bedrijf N.V. Nederlandse Thermobouw geïmporteerd uit Oostenrijk. Dat land kampte na de oorlog met een voedseltekort en verkocht veel woningen die konden worden betaald in natura. De Oostenrijkse woning werd als compleet bouwpakket per spoor vanuit Oostenrijk afgeleverd, ontworpen en geprefabriceerd door de firma Thermobau G.M.B.H. in Wenen. Bijzonder is dat de woning in hoofdzaak van hout is, gezet op een betonnen fundering en een onderplint van baksteen. De woningen worden ook wel aangeduid als Thermowoning te danken aan het Thermoprincipe, de naam voor de toegepaste isolatiemethode door middel van thermofolie die in de buitenwanden werd verwerkt. Naast de isolatiekwaliteiten hadden de woningen een korte lever- en bouwtijd, beschikten ze over een praktische indeling en veel ruimte. Echter teveel luxe om van een echte noodwoning te spreken.

Bouwaard
De woning is gebouwd op een betonnen fundering en heeft donkerbruine, houten gevels (verticaal geplaatste rabatdelen) op een plint van metselwerk en wordt gedekt door een overkragend zadeldak (aan de onderzijde licht naar binnen gebogen) gedekt met oranje pannen en een goot op metalen beugels (inmiddels voorzien van een zinken goot. De entree bevindt zich in de topgevel aan de voorzijde en bestaat uit een houten deur met houten kozijn waarvoor een gemetselde stoep; aan de linkerzijde twee kleine staande vensters. Achteringang in de rechter gevel. In de achtergevel twee openslaande houten tuindeuren net als in de zijgevel. De huidige bewoners hebben de woning recent verbouwd met oog voor het karakter wat deze Oostenrijkse woning kenmerkt. Er is nog tevens ruimte gelaten aan een koper om hier verder een eigen invulling aan te geven. De woning wordt verwarmd middels een Nefit combiketel uit 2003 met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de eerste verdieping.

Indeling
Entree/hal met meterkast, vaste trapopgang en toegang tot het toilet met fontein. De half open keuken heeft uitzicht op de voortuin en beschikt over een vaatwasser, een vrijstaand 5-pits gasfornuis met gasoven en een schouw met daarin de afzuigkap. Een kleine provisiekelder onder de trap is vanuit de keuken te bereiken. De knusse woonkamer met uitzicht op de voortuin staat in verbinding met het eetgedeelte aan de achterzijde. Hier vind je een zee aan licht door een tweetal openslaande deuren naar de diverse terrassen. De houtkachel schouw maakt het tot een heerlijke plek waar je geniet van warmte en uitzicht op het parkachtige groen om het huis. Terug naar de hal bereiken we de bijkeuken welke is voorbereid met stroompunten en verwarmingspunten. Het is echter nog niet verder afgebouwd. Hier kan dus nog volop een eigen invulling aan gegeven worden. Denk hierbij aan een ruime bijkeuken met witgoed of een heerlijke werkkamer met uitzicht op de achtertuin.
Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers van respectievelijk circa 9, 9 en 10 m². De masterbedroom beschikt over een vaste inloopkast en knieschotten. Vanaf de overloop bereik je nog via een vlizotrap de vliering met de cv-opstelling.

Buiten
De tuin is fraai verzorgd en beschikt over vele vaste planten die elkaar qua bloeiperiode keurig afwisselen. Het is een heerlijke beschutte plek waar je altijd kunt kiezen tussen zon of schaduw. De moestuin met plantenkas is de ideale plek voor vers en gezond eten uit eigen tuin. Verder heb je de beschikking over een tuinhuis en een ruime houtstek. De vrijstaande garage is voorzien van stroom en beschikt over een ruime zolder. De aangebouwde overkapping zorgt voor droge fietsen en opslag van het tuingereedschap. De halfvrijstaande stenen berging is voorzien van stroom en water en hier bevindt zich het witgoed.

Kortom
Een zeldzame en zeer gewilde plek die niet vaak te koop komt. Deze Oostenrijkse woningen zijn vaak gesitueerd op ruime kavels en veelal royaal omgeven door groen. Mede door de landschappelijke ligging is het altijd een aanwinst voor de omgeving. Ook uit het oogpunt van de naoorlogse wederopbouw is de functie van de Oostenrijkse woningen zeer belangrijk geweest. Vaak waren de woningen bedoeld voor gemeentelijke notabelen, oud-verzetsstrijders (of nabestaanden daarvan) of andere voor die gemeente belanghebbende lieden. Mede om bovenstaande redenen is dit, volkomen terecht, een Provinciaal monument.

Naam bestemmingsplan: Kernen Hoogeveen
Bestemming: Wonen
Bijzonderheden: Provinciaal monument

Oplevering: in overleg

Omschrijving

Op een unieke plek in de "Oostenrijkse buurt" staat deze knusse vrijstaande woning met garage en fraai verzorgde tuin op een kavel van maar liefst 606 m². Door de vrije situering en de grote hoeveelheid... Volledige omschrijving »

Kenmerken

Type object: eengezinswoning, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1948
Perceeloppervlakte: 606m2
Woonoppervlakte: 108m2
Inhoud: 421m3
Aantal kamers: 4, waarvan 3 slaapkamers
Alle kenmerken »


Locatie

Nieuwsbrief


Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en ons aanbod?


Contact


Schelhaas Makelaardij
Griendtsveenweg 27
7901 EB Hoogeveen

0528 - 264007
info@schelhaas.com