Tramweg 14, Smilde

Tramweg 14 Smilde

Vraagprijs: € 699.000,- k.k.
Bekijk 61 foto's
Bekijk 61 foto's
Tramweg 14
Smilde
Vraagprijs: € 699.000,- k.k.

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1770
Perceeloppervlakte: 15475m2
Woonoppervlakte: 206m2
Inhoud: 1825m3
Aantal kamers: 6, waarvan 4 slaapkamers

Een zeer fraaie, statige karakteristieke boerderij genaamd “Assen Rode” (Rijksmonument), met stookhok, carport/veranda en opslagloods, gelegen op een historische locatie pal tegenover de Koepelkerk, staand op 1.12.75 ha. met achtergelegen bosperceeltje met graftombe, op 4.200 m² grond, plaatselijk bekend Tramweg 14 te Smilde.

Omschrijving Rijksmonument:
"Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten van gebeeldhouwde reliëfs op een terrein achter de boerderij Assen-Rode".
De boerderij was oorspronkelijk het buitenverblijf van de familie Rebenscheidt. De familie Rebenscheidt bezat een landgoed in Hattem.
De boerderij is groot ca. 1.825 m³ en is gelegen aan de rustige zijde van de Drentse Hoofdvaart, met tegenover de Koepelkerk en daarnaast de voorzieningen van het dorp, zoals winkels, etc. en aan de achterzijde de weidsheid van de landerijen en een bosperceeltje met graftombe. Dit bosperceeltje met graftombe behoort bij deze boerderij.

De boerderij is gebouwd in ca. 1770 en is uitgevoerd in steens muren. Bij de nieuwe muren is muurisolatie aangebracht. Het goed onderhouden rieten dak is vervaardigd in 2008. De verwarming wordt geregeld middels centrale verwarming. Er is een glasvezelaansluiting aanwezig.
De boerderij heeft een statige uitstraling, met een mooi smeedijzeren sierhek aan de voorzijde met bomen. Binnen bieden de hoge plafonds, de fraaie deuren en het mooie uitzicht een unieke beleving. In vroegere tijden was er een zichtlijn vanaf de kansel in de kerk door de boerderij tot aan de graftombe.

Indeling:
Gang met voordeur en originele klingelbel, met aan de zuidwestzijde een fraaie woonkamer, met een schitterend uitzicht over de bijbehorende tuin, de Drentse Hoofdvaart en de Koepelkerk. De woonkamer is voorzien van roede verdeelde ramen, een balkenplafond (ca. 3.40 meter hoog) en mooie deuren. De woonkamer staat in open verbinding met een woonkeuken, met een ruime inbouwkeuken met schiereiland (2003), voorzien van gaskookplaat, afzuigschouw met externe motor, koelkast, nieuwe vaatwasser en combimagnetron. Via de keuken verkrijgt men toegang tot een ruime hal met extra toiletruimte en een buitendeur.

Aan de noordoostzijde bevindt zich een voormalige voorkamer, thans in gebruik als slaapkamer, met hetzelfde schitterende uitzicht als de woonkamer, met een originele schouw, balkenplafond (ca. 3.60 m. hoog) en twee vaste kasten (voorheen de bedsteden).
Via de gang is de slaapkamer te bereiken, met aansluitend een bijkeuken met de Cv-ketel met gecombineerde boiler, een badkamer, vernieuwd in 1996, voorzien van douche en wastafel en een separate toiletruimte.

Via een trap in de gang is de bovenverdieping te bereiken, waar zich een overloop met twee slaapkamers bevinden.

Het goed onderhouden achterhuis doet dienst als opslagruimte en biedt plaats aan een afgescheiden werkplaats.

Verder is aanwezig:
Een karakteristiek stookhok met mooie ramen, gebouwd van steen en gedekt met pannen, geheel passend bij de stijl van de boerderij.
Een nieuwgebouwde carport/veranda, groot ca. 10,4 x 5.8 meter, gebouwd van hout op een stenen fundering, met een afgesloten gedeelte, groot ca. 3,5 x 5,8 meter.
Een geïsoleerde opslagloods, gebouwd en gedekt van metaal damwand, groot ca. 25.76 m. x 21.65 m. (totaal ca. 558 m²).

Het perceel biedt volop ruimte en privacy.

Via een pad langs de landerijen is het bosperceeltje met graftombe te bereiken. Deze graftombe behoort bij de boerderij, maar is voor iedereen toegankelijk. De gemeente zorgt voor het onderhoud van de graftombe.

Voor mensen die fraai willen wonen in een boerderij met een statige uitstraling en de kenmerken van een rijksmonument waarderen en graag op een historische locatie willen wonen, is dit een buitenkans!

Enkelbestemming: agrarisch met waarden 1.
Er is een principe uitspraak aangevraagd bij de gemeente voor het wijzigen van de agrarische bestemming naar een woondoeleinden bestemming.
Dubbelbestemming: Archeologie 2.
Bouwaanduiding karakteristiek.
Rijksmonument.

Oplevering: in overleg.

Herinrichtingsrente: € 14,67, eindjaar 2025.

Omschrijving

Een zeer fraaie, statige karakteristieke boerderij genaamd “Assen Rode” (Rijksmonument), met stookhok, carport/veranda en opslagloods, gelegen op een historische locatie pal tegenover de Koepelkerk, staand op 1.12.75 ha. met achtergelegen bosperceeltje met graftombe, op 4.200... Volledige omschrijving »

Kenmerken

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1770
Perceeloppervlakte: 15475m2
Woonoppervlakte: 206m2
Inhoud: 1825m3
Aantal kamers: 6, waarvan 4 slaapkamers
Alle kenmerken »


Locatie

Nieuwsbrief


Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en ons aanbod?


Contact


Schelhaas Makelaardij
Griendtsveenweg 27
7901 EB Hoogeveen

0528 - 264007
info@schelhaas.com