Dorpsstraat 14, Havelte

Bekijk 37 foto's
Bekijk 37 foto's
Dorpsstraat 14
Havelte
Verkocht

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1738
Perceeloppervlakte: 25216m2
Woonoppervlakte: 387m2
Inhoud: 2134m3
Aantal kamers: 10, waarvan 7 slaapkamers

Een in de dorpskern van Havelte gelegen te renoveren Saksische boerderij (rijksmonument) met schuurruimte, staand op 2.52.16 ha. grond, plaatselijk bekend Dorpsstraat 14 te Havelte.

Havelte is een brinkdorp in de gemeente Westerveld, gelegen ten noorden van Meppel en telt ruim 3.000 inwoners. Daarmee is Havelte het grootste dorp van de gemeente Westerveld. Havelte heeft drie brinken. De bekendste is die in het centrum van het dorp. Daarnaast zijn er nog de Oosterbrink en de Westerbrink en een dorpsplein. Voor de dagelijkse voorzieningen kunt u goed in Havelte terecht. Havelte ligt langs de Drentse Hoofdvaart dicht bij Wapserveen, Uffelte, Ruinen, Ruinerwold en Darp. Dichtstbijzijnde grote plaatsen zijn Meppel, Steenwijk en Hoogeveen.
Er zijn volop natuurgebieden in de omgeving. Tot het Natura 2000-gebied Holtingerveld behoren ondermeer de Havelterberg, Ooster- en Westerzand, Brandeveen en het Uffelter Binnenveld.

Qua ligging in de oude dorpskern is de boerderij ideaal om naast het wonen bedrijfsmatige activiteiten te ontplooien. De mooie ruime kavel aan de achterzijde biedt volop ruimte en privacy.

De boerderij is totaal ca. 2.134 m3 groot, heeft een woonoppervlakte van ca. 387 m², is oorspronkelijk gebouwd in ca. 1738 en is in een dermate staat van onderhoud, dat de boerderij grondig gerenoveerd en opgeknapt dient te worden. De muren zijn in halfsteens en steens verband uitgevoerd. Het dak is gedekt met riet, wat geheel vervangen dient te worden. De verwarming wordt geregeld middels heteluchtverwarming en een CV-ketel. Er is een kabeltv-aansluiting aanwezig. Binnenkort komt glasvezel beschikbaar.
Er zijn nog aan aantal stijlkenmerken aanwezig, zoals de roedeverdeelde ramen, 2 schouwen met tegeltjes, de gebinten, de karakteristieke baanderdeuren, etc.

Indeling boerderij:
Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich het meest authentieke gedeelte, met in het midden een voorkamer met oude schouw gesitueerd met tegeltjes, met aan weerszijden een (slaap)kamer, waarvan één met schouw en tegeltjes. Verder is een ruime woonkamer met eenvoudige open keuken aanwezig, voorzien van gaskookplaat met afzuigkap en een close-in boiler. Vanuit de woonkamer is de gang te bereiken, met een badkamer, voorzien van ligbad, wastafelmeubel en toilet, alsmede een technische ruimte.
Achter de woonkamer bevindt zich in het achterhuis een gemeenschappelijke ruimte met entree via de baanderdeuren, aansluitend 5 slaapkamers, 3 toiletten en 2 doucheruimtes. Dit gedeelte werd voorheen gebruikt als groepsaccommodatie.

Schuin achter de boerderij staat een gepotdekselde schuur, gebouwd van hout en steen, eveneens met riet gedekt, groot ca. 19 x 5,75 meter. In deze schuur bevindt zich een schuurruimte, een zadelkamer, alsmede boxen voor vee, (eventueel) gedeeltelijk omgebouwd tot paardenbox en verder in de originele staat
Tevens is een door bomen omzoomde paardenbak aanwezig.
Van de bijbehorende grond bestaat ca. 1,7 ha. uit weiland. Ca. 4.500 m² bestaat uit bosgrond. De boerderij met bijgebouwen en paardenbak beslaat ca. 3.500 m².

Algemeen:
Voor liefhebbers die de boerderij naar eigen wensen willen aanpassen, uiteraard rekening houdend met het feit dat het een rijksmonument betreft en op een karakteristieke, historische locatie willen wonen en/of bedrijfsmatige activiteiten willen ontplooien, biedt deze boerderij en locatie volop mogelijkheden.
Het betreft een karakteristieke boerderij, op een wel heel unieke locatie, enerzijds door de ligging in de dorpskern met volop mogelijkheden, anderzijds doordat u aan de voor- en achterzijde volop vrijheid en privacy kunt ervaren, met aan de achterzijde van de boerderij aansluitend een ruim perceel grond.

Bestemming: Sport/manege, archeologie 2. Er is een principe uitspraak aangevraagd bij de gemeente Westerveld voor een wijziging naar een wonen bestemming.
Beschermd dorpsgezicht, aanduiding karakteristiek en rijksmonument
Ruilverkavelingslasten: n.v.t.
Oplevering: in overleg

Omschrijving

Een in de dorpskern van Havelte gelegen te renoveren Saksische boerderij (rijksmonument) met schuurruimte, staand op 2.52.16 ha. grond, plaatselijk bekend Dorpsstraat 14 te Havelte. Havelte is een brinkdorp in de gemeente Westerveld, gelegen ten noorden... Volledige omschrijving »

Kenmerken

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar: 1738
Perceeloppervlakte: 25216m2
Woonoppervlakte: 387m2
Inhoud: 2134m3
Aantal kamers: 10, waarvan 7 slaapkamers
Alle kenmerken »


Locatie

Nieuwsbrief


Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en ons aanbod?


Contact


Schelhaas Makelaardij
Griendtsveenweg 27
7901 EB Hoogeveen

0528 - 264007
info@schelhaas.com