Brink 3en 3 a, Dwingeloo

Brink 3en 3 a Dwingeloo

Vraagprijs: € 750.000,- k.k.
Bekijk 14 foto's
Bekijk 14 foto's
Brink 3en 3 a
Dwingeloo
Vraagprijs: € 750.000,- k.k.

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Perceeloppervlakte: 1223m2
Woonoppervlakte: 418m2
Inhoud: 2275m3
Aantal kamers: 11, waarvan 5 slaapkamers

Een schitterend aan de Brink gelegen woonboerderij (Rijksmonument), met 2 woongedeelten, ook zeer geschikt om wonen en werken te combineren, of als woning met kangaroewoning, in een karakteristieke omgeving, plaatselijk bekend Brink 3 en 3 a te Dwingeloo, staand op 1.230 m² grond. De voorste woning is ideaal om (tijdelijk) te verhuren.

De boerderij is gelegen aan de historische Brink van het dorp, waar alle dagelijkse voorzieningen letterlijk op loopafstand te bereiken zijn. Dwingeloo is een gastvrij en gezellig dorp met in het hart de monumentale Brink. Het is dan ook niet voor niets dat Dwingeloo in 2012 werd uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa: Het dorp Dwingeloo is een van de best bewaarde Brinkdorpen in noord Nederland. De landelijke omgeving van Dwingeloo kenmerkt zich door een grote variëteit van fraaie landschappen met waardevolle natuur, schitterende landgoederen en talrijke recreatievoorzieningen voor de inwoners en toeristen. De prachtig gerenoveerde centrale ruimte in het dorp, de Brink, is het kloppend hart van het dorp.
De Brink is het lommerrijke centrum van Dwingeloo waar u kunt genieten van enkele fraaie boerderijen en andere oude en gerestaureerde panden. Kenmerkend voor Dwingeloo is de Siepel, de unieke en fraaie uivormige toren van de Nederlands Hervormde kerk, die u al uit de verte kunt zien liggen. Bijzonder is ook het beeld van de juffer van Batinghe die verlangend naar de Siepel kijkt in afwachting van de bouwheer.
Verder ligt de boerderij op minder dan 1,5 km. afstand van het Dwingelderveld; een ca. 3.700 ha. groot natuurgebied, met bossen, heide en vennen. Een ideaal gebied om te recreëren en tot rust te komen. Er is openbaar busvervoer, aansluitingen op A28 en A32 zijn niet ver weg evenals stedelijke voorzieningen in Assen, Meppel en Hoogeveen.

Het voor die tijd in Drenthe zeer voorname voorhuis van de boerderij is gebouwd in de 19e eeuw, het achterhuis van de boerderij is waarschijnlijk gebouwd in de 18e eeuw, maar de gebinten kunnen wel 17e eeuws zijn.
Al ruim 50 jaar is het pand niet meer in gebruik als boerderij.
Vanuit het voorste gedeelte ervaart men de levendigheid van het dorp en geniet men uitzicht op de lommerrijke Brink, vanuit het achterhuis ervaart men optimale rust en privacy door de omsloten tuin. Deze combinatie en de monumentale uitstraling maakt het tot een uniek object. Er zijn zeer veel karakteristieke kenmerken, waaronder de levensboom boven de voordeur, de in roede verdeelde ramen, de bedstee wanden, de balkenplafonds, de oude plavuizen in het voorste gedeelte, de opkamer boven de provisiekelder en zo meer.
Het riet op de boerderij is in 2006 nieuw aangebracht. De dakpannen zijn in de loop van de afgelopen 20 jaar, geleidelijk volledig vervangen.

Het achterste gedeelte van de boerderij is in 2006 onder architectuur geheel verbouwd tot woongedeelte waarbij gekozen is voor zeer hoogwaardige materialen. Het werk is uitgevoerd door een gerenommeerde aannemer onder dagelijks toezicht van architect en opdrachtgever. Dit gedeelte is voorzien van muur-, dak- en vloerisolatie. Er zijn hardhouten kozijnen aangebracht, voorzien van dubbele beglazing en er is vloerverwarming over de gehele begane grond. De CV ketel is uit 2006, er zijn 2 wtw-units aangebracht; er is voorzien in een alarminstallatie en alle kamers beschikken over intranet verbindingen en aansluiting voor digitale televisie.

Het voorhuis is in 1978 eveneens onder architectuur en met toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg gerestaureerd, waarbij een royale woning met 4 slaapkamers is gerealiseerd. Muren en dak zijn geïsoleerd. Overal is dubbel glas toegepast met uitzondering van de ramen in het voorhuis die vanwege de monumentale waarde niet van dubbel glas konden worden voorzien. De warmte voor de radiatoren wordt geleverd door een cv-ketel uit 1997.

Indeling van het voorhuis:
Voordeur met levensboom, toiletruimte, met aan de rechter zijde van de gang een woonkamer, thans tijdelijk in gebruik gegeven als Toeristisch Informatie Punt Dwingeloo (deze ruimte wordt echter vrij opgeleverd), met schouw met oude tegels, balkenplafond en een zeer mooi uitzicht op de Brink. Aan de linker zijde bevindt zich een werkkamer, eveneens met schouw en oude tegels, balkenplafond, bedstee wanden en een fraai uitzicht. Van deze kamer gaat men langs de cv-ruimte en de meterkast naar de keuken, voorzien van inbouwkeuken met een gaskookplaat, afzuigkap, koelkast, vaatwasser en oude plavuizen vloer. Achter de keuken een trapje naar een grote (stahoogte!), droge provisiekelder, met hierboven de opkamer. Naast de keuken bevindt zich een eetkamer (met een grote raampartij in de voormalige baanderdeur). Vanuit de eetkamer loop je naar de voormalige pompstraat met een deur naar buiten en naar het tussengedeelte. Dit tussengedeelte heeft ook een deur naar buiten.
In het tussengedeelte gaat een korte trap naar de badkamer, voorzien van verdiept ligbad met douche, wastafel en toilet.
Van hieruit gaat de trap verder omhoog naar de 1e verdieping, bestaande uit een overloop met vide, 3 slaapkamers (deels voorzien van vaste kasten met wastafels en tapse houtdelen) en een zolder boven het voorhuis. Deze zolder was voorheen in gebruik als yoga-lesruimte.
Op bijgaande plattegronden kan men precies zien, welk gedeelte thans in gebruik is als bedrijfsruimte en welk deel als logeerruimte ten behoeve van het achterhuis.
De semipermanente afscheiding kan vrij eenvoudig verwijderd worden, terwijl zo gewenst de (brand)scheidingsmuur tussen voor- en achterhuis volledig gesloten kan worden.

Indeling van het achterste gedeelte:
Zijentree met gang, grote meterkast met daarin de modernste elektronische voorzieningen, toiletruimte en trap naar de zolderverdieping.
Via een deur komt men in de centrale hal, het verdeelstation vanwaar vrijwel alle vertrekken toegankelijk zijn: de woonkamer, de semi open keuken, de ouderslaapkamer, de studeerkamer, de berging, de bijkeuken en de (wijn)kelder.
De lichte, ruime woonkamer, met schuifpui die gesitueerd is aan de achterzijde van de boerderij, met de gebintconstructie zichtbaar aanwezig, een houtkachel en tuindeur, grenst aan de semi- open keuken, voorzien van inbouwkeuken met een granieten aanrechtblad, inductie kookplaat, afzuigkap, koelkast, vaatwasser, combimagnetron en quooker. Alle apparatuur is van Siemens.

Vanuit de woonkamer bereikt men via de linnenkamer een slaapkamer die in gebruik is als werkkamer en de badkamer, voorzien van ligbad, wastafelmeubel, douche, bidet en hangend toilet. De badkamer sluit aan op de ouderslaapkamer, die dan weer een deur heeft die toegang geeft tot de centrale hal.

Via een trap naar de verdieping is een grote open ruimte te bereiken, thans in gebruik als yoga-lesruimte, aan de achterzijde hiervan is nog een zolder(opslag)ruimte.

Via de berging is de woning in het voorhuis te bereiken, maar als deze doorgang permanent wordt afgesloten, is het gebouw te splitsen tot twee volledig zelfstandige woningen.

Achter de boerderij bevindt zich een omsloten tuin met gazon, appel-, peren- en pruimenbomen, terras en borders, waardoor men optimale privacy ervaart in een oase van rust. Hier bevindt zich tevens een houten schuur met sedumdak, gebouwd in 2006.

Algemeen:
Door de schitterende ligging, pal aan de Brink van Dwingeloo, de grote ruimte en karakteristieke uitstraling, biedt dit pand legio mogelijkheden om wonen en werken te combineren.

Bezichtigingen uitsluitend op afspraak.

Bestemming : Centrumdoeleinden, met de aanduiding cultuurhistorisch waardevol.
Rijksmonument (omschrijving boerderij met dwars voorhuis.
Beschermd stads- of dorpsgezicht.
De gemeente heeft aangegeven in principe mee te willen werken aan woningsplitsing.

Ruilverkavelingslasten : n.v.t.

Oplevering : in overleg

Omschrijving

Een schitterend aan de Brink gelegen woonboerderij (Rijksmonument), met 2 woongedeelten, ook zeer geschikt om wonen en werken te combineren, of als woning met kangaroewoning, in een karakteristieke omgeving, plaatselijk bekend Brink 3 en 3... Volledige omschrijving »

Kenmerken

Type object: woonboerderij, vrijstaande woning
Perceeloppervlakte: 1223m2
Woonoppervlakte: 418m2
Inhoud: 2275m3
Aantal kamers: 11, waarvan 5 slaapkamers
Alle kenmerken »


Locatie

Nieuwsbrief


Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en ons aanbod?


Contact


Schelhaas Makelaardij
Griendtsveenweg 27
7901 EB Hoogeveen

0528 - 264007
info@schelhaas.com